Havtornolie
Havtornolie er rig på næringsstoffer, antioxidanter og sunde fedtsyrer, og anvendes derfor både som kosttilskud og til kropspleje. I denne artikel kan du læse om, hvorfor havtornolie er sundt og hvor det kan købes.
Hvor kan man købe havtornolie?
Hvilken type havtornolie man bør købe, afhænger af formålet
- hvis du vil bruge olien som kosttilskud, bør du vælge kapsler
- hvis du vil bruge olien direkte på huden, bør du vælge en olie i flydende form
Nedenfor ses de havtornolier og havtornoliekapsler, vi anbefaler.
Havtornolie i flydende form (hudpleje)
Havtornolie i flydende form anvendes til hudpleje og er næsten altid opblandet med en andre olier, da ren havtornolie er for skrapt til huden. Havtorneolie kan enten anvendes direkte på huden (kropsolie) eller som badeolie. Vi anbefaler havtornolierne nedenfor, der begge sælges af en dansk webshop:
Havtornolie i kapsler (kosttilskud)
Hvis man vil bruge havtornolie som kosttilskud, bør man tage kapsler fremfor ren olie. Dette skyldes, at ren olie kan være ubehageligt at indtage, hvilket typisk giver kvalme. Når olien er indkapslet, passerer kapslen smagsløgene og den øvre del af fordøjelseskanalen uden at medføre gener. Vi anbefaler kapslerne herunder:
Andre produkter med havtornolie
Udover den rene havtornolie og kapslerne findes der en række andre produkter, der indeholder olien. Nedenfor ses et udvalg af disse produkter:
Hvad er havtornolie?
Havtornolie har været anvendt i flere hundrede år i Asien og Europa. Olien har især været brugt mod hudlidelser og problemer i mave-tarmsystemet.
Selvom man skulle tro, at havtornolie stammer fra en havplante, udvindes den fra frugterne af landplanten Almindelig havtorn (Hippophaë rhamnoides).
Havtornens bær betragtes i dag som “superfrugter” pga. deres høje indhold af næringsstoffer og antioxdanter – og havtornolien er blevet populær, fordi hovedparten af frugternes kvaliteter er bevaret i olien (hvis den er fremstillet korrekt).
7 gode grunde til at bruge havtornolie
OBS: Anvendelserne i det følgende er ikke anerkendte af Lægemiddelstyrelsen og bør ikke betragtes som anprisninger. Vi har blot samlet resultaterne af en række videnskabelige studier af olien, der viser nogle af dens potentielle anvendelsesmuligheder.
Havtornens enestestående fedtsyreprofil og store mængde næringsstoffer den indeholder, gør den til en af de sundeste og mest helbredsfremmende olier på markedet i dag.
Ifølge nogle eksperter har havtornolie både anti-inflammatoriske og antivirale egenskaber samt et højt indhold af antioxidanter, hvilket gør den velegnet til at fremme det overordnede helbred.1
I det følgende gennemgår vi nogle af de helbredsmæssige fordele ved olien.
1. Huden bliver sundere
Huden har godt af havtornolie. Uanset om man bruger det direkte på huden eller tager olien som kosttilskud, har det en positiv effekt på hudens elasticitet og hydrering samt dannelsen af nye hudceller. Olien styrker med andre ord huden, uanset om man anvender den indvortes eller udvortes (vær dog opmærksom på at nogle havtornolier ikke er egnede til indvortes brug, fordi de er opblandede med andre olier).
I praksis kan man bruge havtornolie til at behandle og forebygge akne (bumser og uren hud) samt små sår og rifter. Herudover er olien muligvis også virksom mod hudsygdommen rosacea.2 Ifølge nogle kilder skulle den også være virksom med eksem, strækmærker og ar, men disse anvendelser findes der meget få informationer om.
2. Vægttab
Den amerikanske læge Dr. Oz (der især er kendt fra TV) udtalte i en udsendelse i 2011, at “blandingen af fedtsyrer i havtornolie signalerer til kroppen, at den skal stoppe med at lagre fedt” og at “havtornolie begynder at smelte fedtet af med det samme (efter indtagelse, red.) og at det er videnskabeligt bevist, at olien kan hjælpe hjælpe til at holde vægten nede over længere tid end mange af de konventionelle slankekure”.3 Disse påstande er alle eksperter dog ikke enige i.4 Udtalelserne fra Dr. Oz kom i kølvandet på offentliggørelsen af en undersøgelse, der viste, at havtornbær og blåbær har en positiv effekt på visse aspekter af stofskiftesygdomme hos overvægtige kvinder.5
3. Halsbrand (sure opstød) og mavesår
Havtornolie har en positiv effekt på slimhinderne i fordøjelseskanalen og kan derfor bruges til behandling af halsbrand (sure opstød) samt til forebyggelse og behandling af mavesår.6
Ifølge nogle kilder skulle olien også kunne bruges mod andre problemer i mave/tarm-systemet såsom uro i maven, forstoppelse og fordøjelsesbesvær, men disse anvendelser er ikke undersøgt i videnskabelige studier.
4. Tørre øjne
Når havtornolie bruges som kosttilskud, kan den lindre tørre øjne, som især er et problem hos ældre samt kvinder i overgangsalderen. Der findes endda et kosttilskud med havtorn, som er specielt udviklet til at behandle tørre øjne.
I et finsk studie fra 2010 fulgte man 100 personer (der havde problemer med tørre øjne) over 3 måneder, og kunne konstatere, at havtornolien havde en positiv effekt på tårefilmens osmolaritet (koncentration af saltindhold i tårefilmen) i vinterhalvåret samt på symptomerne på tørre øjne, hvilket inkluderer brændene og røde øjne).7 Udover det nævnte studie findes der adskillige andre studier med lignende resultater og konklusioner.
6. Mulig forebyggelse af leverskader
Selvom havtornoliens effekt på leverskader hos mennesker endnu ikke er undersøgt, har en videnskabelig undersøgelse vist, at olien kan bruges til at forebygge leverskader hos høns.8
7. Mulig forebyggelse af hjertekarsygdomme
Nogle studier af havtornolies effekt på dyr har vist, at et indtag på 28 gram havtornbær eller 5 gram havtornolie pr. dag kan muligvis kan mindske risikoen for hjertekarsygdomme såsom åreforkalkning, forhøjet blodtryk og blodpropper i hjertet.9 Fordi studierne primært har været foretaget på dyr, kan man ikke vide, om de potentielle egenskaber også gælder for mennesker. Hertil kommer, at forskerne bag studierne selv understreger, at der skal flere og bedre studier til for at undersøge, om havtornolie kan bruges til foreyggelse af hjertekarsygdomme hos mennesker.
Andre egenskaber
Der findes en lang række egenskaber, som endnu ikke er videnskabeligt dokumenterede. Dette gælder ikke blot ovenstående, men også andre anvendelser som f.eks. havtornoliens effekt på synet, kræftsygdomme, demens (inkl. Alzheimers), hjertekarsygdomme, astma, forhøjet kolesterol m.fl.
I et andet finske studie fra 2010 undersøgte man havtornbærs effekt på insulin og glukose. Konklusionen på undersøgelsen var, at havtornbærrene har “fordelagtige egenskaber i forhold til insulin og glukose”.10 Bemærk dog at diabetikere bør anvende havtornolie med forsigtighed, som det også er anført i afsnittet ‘Forholdsregler' sidst i denne artikel.
Frugtolie og kerneolie
Havtornolie kan både udvindes af bærrenes frugtkød og af kernerne, og de to olietyper har hver deres næringsprofil. Frugtkødet indeholder 1,5 – 3% olie, mens kernerne indeholder ca. 11%.
Fedtsyreprofilen er også forskellig for de to typer olier: Frugtkødolie indeholder 3 – 5% fedtsyrer, mens kerneolie indeholder 8 – 18%. Så der er med andre ord stor forskel på, hvilken olietype man vælger.
Herunder ses en oversigt over nogle flere forskelle på de to olietyper. Værdierne er mg pr. 100 g i den øverste del af skemaet og procenter i den nederste del.
Indholdsstof | Kerneolie | Frugtkødolie |
E-vitamin | 207 | 171 |
K-vitamin | 110 – 230 | 54 – 59 |
Carotenoider | 30 – 250 | 300 – 870 |
Totale syrer | 11 | 38 |
Totale steroler | 1094 | 721 |
Olieprofil | ||
Umættede fedtsyrer | 87% | 67% |
Mættede fedtsyrer | 13% | 33% |
Hvordan bruger man havtornolie?
Som nævnt ovenfor kan bruge havtornolie som kosttilskud eller til påsmørelse direkte på huden:
- Kosttilskud: Brug kun havtornoliekapsler som kosttilskud og følg altid vejledningen på emballagen (ren havtornolie kan også indtages, men dette anbefales ikke af hensyn gener i fordøjelseskanalen). Man bør anvende havtornolien i mindst 30 dage for at se dens virkning på helbredet.11
OBS: Man bør højst anvende havtornolie som kosttilskud i 3 måneder ad gangen, da der er rapporteret om utilsigtede virkninger ved længerevarende brug.
- Huden: Olien smøres direkte på huden. Den kan bruges som hudpleje produkt mod rynker samt for at gøre huden mere elastisk. Herudover kan bruges mod bumser (akne), små rifter og sår, og enkelte andre hudproblemer.
OBS: Hvis du køber en ren havtornolie, skal du huske at opblande den med en eller basisolier, inden du smører den på huden. Havtornolie der allerede er blandet med andre – som dem der anbefales her på siden – kan bruges, som de er. Ved massage med havtornolie bør man være opmærksom på, at den pletter huden (hvilket dog er helt ufarligt). Husk altid først at afprøve olien på et mindre hudområde, inden du anvender den på hele kroppen – på denne måde kan du teste din huds reaktion på olien.
Typer af havtornolie
Der findes to typer havtornolie; frugtolie og frøolie (eller “kerneolie”). De stammer begge fra havtornplantens orange frugter, som er små (ca. 1/3 af et blåbær) og næringsrige. Frugtolien udtrækkes af frugtkødet, mens frøolien udtrækkes af frugternes små, sorte kerner.
Selvom de to olietyper har nogle af de samme karakteristika, er der store forskelle på deres næringsprofiler. Frugtolien er mørkerød eller orangerød og tyktflydende, mens frøolien er gul eller lys orange og mere tyndtflydende. Begge olier har en kraftig duft.
Næringsprofil
Havtorn er blevet meget populær de senere år pga. dens imponerende næringsprofil. Dens frugter (bær) indeholder mere end 190 næringsstoffer og phytonæringsstoffer, og deres indhold af C-vitamin er 10 gange højere end indholdet i appelsiner.
De har også et højt indhold af andre vitaminer samt af fibre, mineraler og proteiner, hvilket får den til at falde i kategorien superfood.
Havtornens frugter indeholder næsten ligeså meget E-vitamin som hvedekim, 3 gange så meget A-vitamin som gulerødder, og 4 gange så meget superoxid dismutase (et enzym der forebygger dannelsen af frie radikaler) som ginseng.
Hertil kommer, at havtornens frugter indeholder omega 3, 6, 7 og 9, og er den eneste plantekilde til disse fedtsyrer. Især dens indhold af omega 7 er bemærkelsesværdigt, da denne fedtsyre er sjælden.
Både frøolien og frugtolien er rige på næringsstoffer såsom carotenoider, tocotrienoler og tocopheroler. De er fyldt med antioxidanter såsom phenoler, terpener og glycosider. Herudover er de rige på A, C og E-vitamin, beta-caroten, plantesteroler og sporstoffer såsom kobber, jern, selen, og mangan.
Havtornolie kan desuden bruges som en plantekilde til de sunde flerumættede fedtsyrer. Man skal dog være opmærksom på, at der er en stor forskel i sammensætningen af fedtstoffer i de to havtornolier:
Frøolien indeholder primært omega 3 og 6-fedtsyrer (især linolsyre og alfalinolensyre, som udgør 70%), mens frugtolien indeholder enkeltumættede fedtsyrer og omega 7 fedtsyrer (især palmitoleinsyre og palmitinsyre).12
I skemaet nedenfor ses næringsindholdet i forskellige typer havtornolie alt efter hvilken forarbejdningsproces, de har gennemgået. I den første del af skemaet er værdierne angivet milligram pr. 100 gram og i den anden del i procent.
Næringsstof/olietype | Frøeolie | Frugtolie (udrænet) | Frugtolie (drænet) |
E-vitamin | 207 | 171 | 300 – 600 |
K-vitamin | 110 – 230 | 54 – 59 | – |
Carotenoider | 30 – 250 | 300 – 870 | 1280 – 1860 |
Total syrer | 11 | 38 | – |
Total flavonoider | – | – | 550 |
Total steroler | 1094 | 721 | |
Olieprofil | |||
Umættede fedtsyrer | 87% | 67% | 70% |
Mættede fedtsyrer | 13% | 33% | 30% |
Kilde: itmonline.org
Hvordan fremstiller man havtornolie?
Processen bag fremstillingen af havtornolie er vanskelig, fordi oliens næringsindhold og kvalitet let tager skade under forabejdning.
Selve udvindningen kan foregå ved kemisk udtrækning, koldpresning, varmpresning og maceration i basisolier, men hver metode har sine ulemper.
Den mest skånsomme metode er koldpresning, men ulempen her er, at der kun udtrækkes et minimum af olie. Kemisk udtrækning og varmpresning kan forurene havtornolien med sundhedsskadelige stoffer eller ødelægge næringsstofferne i olien pga. opvarmningen. Den mest effektive udvindingsmetode er udtrækning med flydende kuldioxid, hvor olien næsten bevarer alle sine næringsstoffer. De fleste eksperter anbefaler derfor denne udtrækningsmetode i dag.
Herudover kan man også udtrække næringsindholdet af havtornbær i andre olier, hvilket effektivt bevarer havtornens antioxidanter (der er f.eks. 2,4 gange flere carotenoider i olien ved denne udtrækningsform end ved udtrækning af olie fra frugtkødet).13
Anvendelse i historien
Havtornolie har længe været anvendt i folkemedicinen i flere tusinde år. Den indgår bl.a. i den ayurvediske medicin, hvor dens anvendelse er mere end 5000 år gammel. Herudover brugte tibetanerne brugte havtorn mod mange forskellige sygdomme under Tang dynastiet (år 618 – 907).
I Tibet, Rusland, Mongoliet og Kina bruger man i dag havtornolie til at fremme blodomløbet samt til at lindre smerter, hoste og fordøjelsesproblemer.
I Vesten er havtornolie mest kendt for sine helenede og foryngende virkning på huden. Når den påsmøres direkte på huden, virker den både rensende og eksfolierende. Den kan også bruges til hele forbrændinger, rifter, sår, solskoldet hud, udslæt og andre former for hudskader.
Ved at bruge havtornolie dagligt mindskes hudens aldringstegn, fordi olien nærer huden og de dybereliggende væv.
Forholdsregler
Hvis du vil bruge havtornolie som kosttilskud og du allerede tager andre kosttilskud eller bruger medicin, anbefales det, at du konsulterer din læge inden anvendelse.
Havtornolie bør som udgangspunkt ikke anvendes som kosttilskud, hvis du:
- har sygdomme i nyrerne, leveren eller tarmene
- har blødersygdomme (hæmofili)
- lavt blodtryk
- er diabetiker
- er under 12 år gammel
Anvendelse hos gravide og ammende frarådes, da erfaring savnes ved anvendelse i disse perioder.14
Havtornolie har en kraftig farve, der let smitter af på huden og på tekstiler. Man bør derfor anvende den med forsigtighed og altid opblandes med basisolier, når den anvendes direkte på huden.
Bivirkninger
Bivirkningerne ved brug af havtornolie som kosttilskud kan være:
- Diarré
- Mavekramper
- Andre problemer i fordøjelseskanalen
Når man bruger havtornolie som kosttilskud, kan urinen ændre farve (til mere mørkegul eller rødlig) og lugt, men dette er normalt ufarlig bivirkning.
Overdosering
Når du anvender havtornolie som kosttilskud, bør du kun tage olien i form af kapsler. Husk altid at følge vejledningen på emballagen og rådfør dig med din læge, hvis du er i tvivl om dosering og anvendelse.
Overdosering og langvarig brug af havtornolie kan føre til dehydrering, forstyrrelser i elektrolytbalancen samt problemer med nyrerne.
Kilder og referencer
1. Doctor OZ (The Tiny Tibetan Berry That Will Keep You Smiling)
2. Mercola (Rejuvenate Your Skin Naturally With Sea Buckthorn Oil)
3. Huffingtonpost (Sea Buckthorn: New ‘Superfruit’ Helps Weight Loss And Dementia)
4. NaturalHealthyConcepts.com (Top 10 Uses of Sea Buckthorn Seed Oil)
5. PubMed 1 (Different berries and berry fractions have various but slightly positive effects on the associated variables of metabolic diseases on overweight and obese women)
6. Journal of Biological Science (Important Therapeutic Uses of Sea Buckthorn (Hippophae): A Review)
7. PubMed 2 (Oral sea buckthorn oil attenuates tear film osmolarity and symptoms in individuals with dry eye)
8 PubMed 3 (The hepatoprotective effect of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) berries on induced aflatoxin B1 poisoning in chickens)
9. Heartacademy (Sea buckthorn, a promising plant for reducing cardiovascular disease risk)
10. EJCN (Postprandial hyperglycemia and insulin response are affected by sea buckthorn (Hippophaë rhamnoides ssp. turkestanica) berry and its ethanol-soluble metabolites)
11. DrAxe (Sea Buckthorn Oil: The Ancient Greek Oil that Fights Major Diseases)
12. ACS publications (Fatty Acid Composition of Lipids in Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Berries of Different Origins)
13. PubMed 4 (Influence of sea buckthorn oil production technology on its antioxidant activity)
14. WebMD (SEA BUCKTHORN)
Vi anbefaler disse havtornolier: