Hvedegræs – Giv din krop et boost hver dag

Er du på udkig efter et kosttilskud, som giver din krop et overordentligt boost, og som hjælper hele vejen rundt, bør du bestemt overveje at inkludere hvedegræs i din daglige kost. I denne artikel kan du læse om hvorfor hvedegræs er sundt og se hvor du kan købe det.

 

Hvor kan man købe hvedegræs?

Hvedegræs kan købes i velassorterede helsekostforretninger samt på internettet. Nedenfor ses de typer hvedegræs, som vi anbefaler. De forhandles alle af danske webshops, som leverer på 1 – 3 dage:

Hvedegræspulver

Hvedegræs i pulverform er uden tvivl den mest populære variant af kosttilskuddet. Fordelen ved pulveret er, at man let kan opblande det i forskellige mad- og drikkevarer, men også at man kan dosere det nøjagtigt, som man vil. Vi anbefaler hvedegræspulveret, som ses nedenfor:

Du kan læse mere om hvedegræs-pulver her.

 

Hvedegræs i kapsler

Hvedegræs fås også i kapsler, som på nogle punkter er mere praktisk end pulveret. Hvis man f.eks. skal medbringe hvedegræs på arbejdet, rejse el.lign. er kapslerne uden tvivl nemmere at have med at gøre. Vi anbefaler disse hvedegræs-kapsler:

 

Hvedegræs-frø (til spiring)

Hvis man kan lide at dyrke planter, kan man med fordel dyrke sit eget hvedegræs med en pakke af disse hvedegræs-frø:

Du kan læse mere om såning og dyrkning af hvedegræs-frø her.

 

Hvedegræs – et næringsrigt kosttilskud

Hvedegræs er et utroligt næringsrigt kosttilskud, som du kan spise i kapselform eller drikke som en lækker juice, lavet på hvedegræspulver. Når du spiser eller drikker hvedegræs til daglig, kan du få et forbedret immunforsvar, et lavere kolesteroltal, en bedre fordøjelse og markant mere energi i hverdagen.

Ydermere kan hvedegræs muligvis forebygge en lang række sygdomme, og kosttilskuddet bliver endda både i Schweiz og USA brugt i holistiske behandlinger mod bestemte kræfttyper og som et middel til at forhindre kemoterapiens bivirkninger.

 

Hvad er hvedegræs, og hvordan spiser jeg det?

Hvedegræs er, som navnet siger, en form for hvede, nærmere betegnet græsformen af hvedearten Triticum Aestivum. Græsset dyrkes i både Danmark og Nordamerika, ofte i koldere egne, hvor græsset har rigeligt af plads og tid til at vokse og suge til sig af næringsstoffer fra jorden.

Da græsset klippes, inden det når at udvikle sig til decideret korn, er hvedegræs glutenfri, og du har mulighed for at købe både økologisk og ikke-økologisk hvedegræs – det er helt op til dig Alt efter hvor meget tid du har, og hvordan du ønsker at indtage dit hvedegræs, kan du købe hvedegræs som kapsler, pulver eller hvedekorn til hjemmedyrkning.

Både hvedegræstabletter og hvedegræspulver er lavet på højt koncentreret hvedegræssaft. Kapslerne kan spises 1-2 gange om dagen, imens hvedegræspulveret giver mulighed for at lave forskellige, lækre smoothies og ”hvedegræs-shots”, som et glas hvedegræs-juice populært kaldes. Pulveret fås både i store bøtter, hvor du selv skal måle af, og som tebreve, hvor hvert brev svarer til et enkelt hvedegræsshot. Pulveret er lige til at blande op med vand (se produkterne længere oppe på denne side).

Du har som sagt også en tredje mulighed, nemlig at dyrke hvedegræs hjemme hos dig selv. Du behøver blot hvedekorn, en spirebakke, lidt jord og et sted indenfor, hvor dit hvedegræs kan vokse i ro og fred i en temperatur på ca. 12-24 grader. Læs mere om dyrking af hvedegræs-frø her.

Når man begynder at spise hvedegræs eller tage det som kosttilskud, anbefales det, at man går stille og roligt frem. Man kan f.eks. starte med en kvart eller halv portion, af den normalt anbefalede portionsstørrelse. Dette skyldes, at kroppen ikke er vant til hvedegræs i store mængder og at den skal vænne sig til det nye element i kosten. Hvis man ikke oplever nogle gener, kan man langsomt øge portionsstørrelsen, indtil den anbefalede størrelse nås.

Hvedegræs er et næringsrigt kosttilskud

Attribution: Benedikt.Seidl – wikimedia.org

Hvedegræs er meget næringsrigt og anses i dag for at være “superfood”

 

Hvordan hjælper hvedegræs kroppen?

Ernæringseksperter anser hvedegræs som “superfood”, da hvedegræs er et skønt boost for din krop og både styrker dit immunforsvar og renser kroppen for skadelige stoffer. Flere studier understøtter disse påstande, men hvad er det præcis i hvedegræs, som giver disse fantastiske egenskaber?

Her er en liste over de fleste af hvedegræssets indholdsstoffer og deres virkning på din krop, når du indtager hvedegræs til daglig, hvad enten du drikker hvedegræs-shots, drysser pulveret udover et måltid eller laver en smoothie med hvedegræspulver til morgenmad:

Klorofyl: Hvedegræs er sprængfyldt med klorofyl, som er dét stof i planter, der giver dem den grønne farve og hjælper planterne med den daglige fotosyntese. Klorofyl er dog ikke kun for planter, men kan også holde din krop sund og frisk.

Klorofyl har en effekt, som minder meget om hæmoglobin, og er derfor blandt andet med til at øge iltindholdet i dit blod, så du får mere ilt tilført alle dele af kroppen, og kroppen har nemmere ved at skille sig af med skadelige stoffer, der kan ophobe sig, som f.eks. kviksølv og bly.

Ydermere sænker hvedegræs dit kolesteroltal. Dette er blevet påvist i undersøgelser, hvor forskere har givet to grupper dyr fed kost. Den gruppe dyr, som også fik hvedegræs-juice i deres kost, havde et markant lavere kolesteroltal end gruppen, som ikke indtog hvedegræs. Denne evne kan højst sandsynligt tilskrives klorofyllen i hvedegræs.

Aminosyrer: Når du indtager hvedegræs hver dag, får du intet mindre end 21 aminosyrer ind i kroppen, hvilket er næsten alle de kendte aminosyrer, der findes, da vi kun kender til 24 slags.

De fleste aminosyrer er helt essentielle for kroppen og har en lang række gavnlige egenskaber. En af disse er at indgå i opbygningen af proteiner, som derefter bliver til muskelmasse. Så vil du have en stærkere og sundere krop, er indtagelse af hvedegræs et godt skridt på vejen.

Vitaminer: Hvedegræs indeholder de fleste eksisterende vitaminer, undtagen D-vitamin. Dette betyder, at du får både vitamin A, vitamin C, vitamin E og flere typer vitamin B i din kost med hvedegræs.

Imens vitamin A er afgørende for dit syn, din appetit og smagssans, beskytter vitamin C dig mod en lang række sygdomme ved kraftigt at styrke dit immunforsvar, få dig til at hele hurtigere og styrke dine celler. Effekten af B-vitaminerne rangerer lige fra forebyggelse af hud- og nerveproblemer, til forbedring af dit stofskifte og meget mere.

Antioxidanter: Sidst men absolut ikke mindst, fungerer mange af hvedegræssets komponenter (inkl. C- og E-vitamin samt klorofyl) som antioxidanter. Antioxidanter modvirker oxidation og nedsætter antallet af frie radikaler.

Men hvad er frie radikaler for en størrelse? Frie radikaler er kemisk ustabile molekyler, som har behov for at sætte sig sammen med andre molekyler for at blive stabile. Disse frie radikaler opstår af mange forskellige grunde. Det kan være alt, rygning, dårlig kost, miljøbelastninger og meget andet, som resulterer i et forhøjet antal frie radikaler. Selv hvis du spiser sundt, er ikke-ryger og motionerer, kan du stadig være i risikogruppen.

Problemet ved frie radikaler er, at de ofte ødelægger de molekyler, som de sætter sig sammen ved, hvilket resulterer i celleforandringer.

Celleforandringer kan, som mange ved, i svære tilfælde udvikle sig til kræft, så det gælder om at tilføre kroppen rigeligt af antioxidanter hver dag. Der findes en del naturlige antioxidanter i sund kost, men for at være på sikre side er det en god idé også at indtage antioxidanter ved siden af, for eksempel igennem hvedegræs.

Kalk og magnesium: Som om at alt det ovenstående ikke var nok, indeholder hvedegræs også kalk og magnesium, der opbygger knogler, hjælper på fordøjelsen og giver dig mere energi.

 

Forebyggelse og helbredelse af sygdomme

Først og fremmest er det vigtigt at vide, at hvedegræs ikke er medicin og ikke kan erstatte hverken en varieret kost eller lægebehandlinger.

Når det så er sagt, så har flere mindre studier rundt om i verden vist, at indtagelse af hvedegræs kan have en gavnlig virkning mod en lang række sygdomme.

For eksempel har et studie i Israel, hvor der indgik 60 kræftpatienter, indtilvidere vist, at indtagelsen af hvedegæs har reduceret patienternes behov for kemoterapi.

Et andet studie, som blev nævnt i magasinet Indian Pediatrics, vedrørende sygdommen thalassæmi, undersøgte hvedegræssets evne til at ilte blodet. Patienter med thalassæmi har ofte brug for hyppige blodtransfusioner, men efter at have indtaget blot 100 ml. hvedegræs-juice hver dag i en længere periode, havde patienterne brug for et færre antal blodtransfusioner.  

I New York har man også forsket i hvedegræs, og på Langone Medical Center gennemførte de et forsøg på patienter med sygdommen blødende tyktarmsbetændelse. Patientgruppen, som indtog hvedegræs-juice, oplevede en større forbedring af deres tilstand end gruppen, som blot havde modtaget et placebo-kosttilskud.

Listen af studier, der omhandler hvedegræssets effekt på sygdomme, er lang, men da mange af disse undersøgelser er små, skal hvedegræs altid først og fremmest ses som et kosttilskud, der gør din krop sundere og mere forberedt, og ikke bruges som en decideret behandling. 

Du kan læse mere om studierne af hvedegræssets effekt på sygdomme på wheatgrassevidence.com.

 

Forårsager hvedegræs bivirkninger?

Der foreligger ingen undersøgelser, som tyder på, at hvedegræs generelt giver udslag i bivirkninger. Et mindre antal enkeltpersoner, som har drukket hvedegræs-juice, har meldt tilbage om mild hovedpine og/eller kvalme. For at undgå dette, er det en god idé at drikke din hvedegræs-juice på tom mave og ikke under et måltid.

Vær opmærksom på: Er du allergisk overfor hvede, bør du altid konsultere med en læge før indtagelse af hvedegræs. Det samme gælder, hvis du er gravid, da hvedegræs er en rå fødevare, som er dyrket i jorden og derfor i sjældne tilfælde kan indeholde minimale rester af mug og lignende plantesygdomme.

 

Historien om hvedegræs

At bruge hvedegræs i menneskekost kan godt føles som en ny idé, en ”sundhedsdille”, men faktisk går indtagelsen af hvedegræs hele 5000 år tilbage i tiden, til det antikke Egypten. For egypterne var hvedeplantens tidlige stadie, hvedegræsset, hellig og de brugte flittigt hvedegræs som medicin.

På trods af at hvedegræs blev benyttet for så mange år siden, var det først i det sidste århundrede, at hvedegræs blev kendt som et tilskud til foder og menneskeføde i den vestlige del af verden. Kemikeren Charles Franklin Schnabel er kendt som hvedegræsset forfader, da han i 1930’erne foretog en række eksperimenter, som beviste, at hvedegræs i dyrefoder kunne gøre landsbrugsdyr langt sundere og give et større afkast.

En af hans eksperimenter gik ud på at udskifte 10% af foderet hos en flok høns over en vinter, og dette resulterede i, at produktionen af æg gik fra 38% helt op til 94%. Senere brugte Charles Franklin Schnabel sin familie som prøveklud for hvedegræs, og i de 11 år, hvor han gav sine børn og ægtefælle hvedegræs, blev de praktisk talt aldrig syge – de fik end ikke feber eller tandpine!

I nyere tid har adskillige ernæringseksperter båret faklen videre, blandt andet Ann Wigmore, som grundlagde ernæringsinstituttet Hippocrates Health Institute i Florida, der rådgiver folk om diæt og livsstil. Ann Wigmore var en af hovedkræfterne bag hvedegræssets nuværende popularitet rundt om i verden, og på hendes institut er hvedegræs i juiceform i dag en fast del af programmet.

 

Indeholder hvedegræs gluten?

Hvedegræs indeholder som udgangspunkt ikke gluten, fordi hvedegræsset høstes inden, der dannes korn. Man skal dog være opmærksom på følgende:

  • Nogle typer hvedegræs kan indeholde spor af korn (og dermed gluten), fordi det er forarbejdet på et sted, hvor man også forarbejder korn eller andre glutenholdige produkter
  • Nogle steder kan det ske, at hvedegræs først høstes efter, at der er dannet korn (og kan derfor indeholde gluten)

Hvis man vil være helt sikker på, at hvedegræsset er glutenfrit, skal man rette henvendelse til forhandleren eller producenten af produktet.

 

Gode opskrifter

Uanset om du har grønne finger og dyrker dit hvedegræs selv eller køber hvedegræsset i forarbejdet form, findes der masser af lækre opskrifter, så hvedegræs ikke kun er en sund, men også yderst velsmagende oplevelse

Spiser du hvedegræs i kapsler, er der ikke så meget, du kan pifte det op med, men får du derimod fat i hvedegræspulver, er mulighederne næsten uendelige. Noget af det bedste ved hvedegræs er, at det går fint i spænd med næsten alle tænkelige frugter og grøntsager, så du kan blande dit hvedegræspulver op med en ny ingrediens hver eneste dag.

Lad dig inspirere af disse opskrifter:

Hvedegræs med vandmelon og gulerødder

  • Hvedegræs
  • 1 skive vandmelon
  • 4 gulerødder
  • Limesaft
  • Ingefær

Bland dit hvedegræspulver op med vand efter anvisningerne på produktet, eller brug en juicepresser til at lave hvedegræs-juice af frisk hvedegræs. Mix derefter hvedegræs-juicen med resten af ingredienserne, og smag lidt til undervejs.

Hvedegræspandekager med proteinpulver og spinat

  • 25 g. havregryn
  • 2 æg
  • 10 g. proteinpulver
  • 1 banan
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 50 g. spinat
  • 1 tsk. hvedegræspulver

Bland alle ingredienserne sammen til en pandekagedej, og steg ca. 6 pandekager af dejen. Tag dig ikke af pandekagernes lidt skøre farver. De smager fremragende.

 

Anbefalede produkter

Vi anbefaler følgende hvedegræs-produkter:

Du kan se flere produkter med hvedegræs her.

© Copyright www.helsecentrum.dk 2024 - Disclaimer